Симптоми на депресија

Главоболка

 

 

 

 

Повеќето луѓе знаат кои се емоционалните симптоми на депресијата, но не знаат дека депресијата може да предизвика и физички симптоми.  Главоболката може да биде симптом за депресија.

 

Некои од тие симптоми се:

  1. Болки во вратот. Ако страдате од депресија може да ви се појават и болки во вратот или ако веќе сте имале болки да се зголеми нивниот интензитет.
  2. Главоболка. Главоболката е често среќаван симптом кај луѓето кои страдаат од депресија. Доколку претходно сте страдале од мигрена, во периодот на депресија ситуацијата се влошува.
  3. Проблеми со дигестивниот систем. Може да чувствувате гадење, да имате дијареа или да имате симптоми на запек.
  4. Болка во градите. Ако чувствувате болка во градите треба да посетите доктор, затоа што можно е да имате проблеми со срцето. Но, болката во градите често е и симптом на депресија.
  5. Проблеми со спиењето. Луѓето кои страдаат од депресија имаат проблеми со спиењето. Некои од нив тешко можат да заспијат и да се будат порано, а некои спијат многу повеќе од нормалното.
  6. Промени во апетитот. Некои луѓе кои се во депресија го губат апетитот и логично губат тежина. Други пак постојано мислат на храна, внесуваат многу повеќе јаглехидрати и ја покачуваат телесната тежина.
  7. Замор, вртоглавица, несвестица. Ако сте во депресија, без разлика колку спиете, пак се чувствувате изнемоштени. Промените во апетитот, проблемите со спиењето, главоболката, сето тоа може да доведе до вртоглавица или дури до несвестица.

Апатија

simptom4

 

Апатијата може да се дефинира како отсуство или супресија на емоции, чувства, загриженост или страв. Апатијата претставува неможност за разликување на различни состојби кои постојат или се случуваат. Постои силна врска помеѓу апатијата и менталните пореметувања. Апатијата е еден од главните симптоми на шизофренијата. Многу луѓе со шизофренија покажуваат многу мал интерес за настаните кои ги опкружуваат. Апатијата може да се појави и кај депресијата и депресивните пореметувања.

Haemopthysis (Хемоптиза) – искашлување на крв

simptom3

 

Под поимот хемоптизис се подразбира искашлување на крв од белите дробови и трахеобронхијалното стебло.

 

Причини за настанување

Најважните причини за искашлување на крв се карциноми на бронхите, туберкулоза, бронхиектазии и емболија нa белите дробови. Поретки причини се акутните вирусни инфекции, габични инфекции на белите дробови, карциноиди, паразитози, малформации на крвните садови, синдромот на Гудпастер, цистична фиброза, белодробен апсцес, инхалација на агресивни респираторни нокси и туѓи тела во дишните патишта.

Чести движења (кркорења) на цревата

simptom2

Не постои општа клиничка дефиниција за честите движења или кркорења на цревата. Движењата многу се разликуваат кај здравите индивидуи. Многуте студии индицираат дека повеќето од луѓето во просек имаат по три движења (кркорења) неделно. Со други зборови кажано, нормално е се она што е нормално за вас.Честотата на движењата на цревата исто така варира со текот на времето. Можно е секојдневно да имате по едно кркорење на цревата во текот на неколку години и наеднаш да имате по две или три без некоја особена причина. Ако кркорењата се зачестат, но како резултат на тоа не се јават воденикави и течни столици, дијареа или крвава столица, таа промена најверојатно не претставува знак за никаква болест.

ПАМЕТЕН ПРЕБАРУВАЧ

a-rezultati1

Hotels Macedonia

sidebar-hotelsmacedonia

Atravel

sidebar-atravel

Elco - web design

elco veb4

Здрава Исхрана

Најава за корисници

.

.

              

                       Connect With Us

Contact Us

Адреса: ТЦ Ѓорче Петров, Скопје, Македонија

Tel: +(389) 2 3176 929

Email: info@zdravstvo.eu.mk