Антибиотици кои може да ги земете без рецепта

16d7890a57

Антибиотиците во денешно време, особено сезонава, се најпрепишуваните лекови. Како резултат на тоа, луѓето си го распиаа својот дигестивен систем, а бактериите станаа отпрни на голем број од нив. Добро ни е познат фактот дека без препорака од вашиот лекар не можете да земете антибиотик од вашата аптека. Но посотјат природни антибиотици за кои никој нема да ви каже дали смеете или не смеете да ги конзумирате и подигнете од било кое продажно место.

Ехинацеа

Оваа билка била користена стотици години наназад како лековита билка при инфективни заболувања. Традиционално се користела за третман на отворени рани, дифтерија и слични состојби.

Денес, оваа моќно растение се користи за третман на настинки и грип и има моќ да уништи патогени бактерии дури и Стафилокока. Ехинацеата е и имуностимулатор со посебни својства.

Масло од оригано

Овој антибиотик е доста моќен и има една друга позитивна страна, не ги уништува корисните бактерии кои живеат во симбиоза со нас. Има и антивирално и антифунгално дејство. Главното антимикробно дејство во ова масло се должи на состојката карвакрол. Кога барате ваков препарат, бидете сигурни дека сте го земале оној кој содржи најмалку 70 % карвакрол.

Сребро

Среброто е познато како моќен антибиотик со векови. Има моќ да уништи и најотпорни бактерии.

Лук

И овој зеленчук има антибактериска, антивирална и антифунгална моќ. Исто така е моќен антиоксиданс, во себе го содржи германиумот во голема количина. Главната компонента алицин, е лековитата супстанца на овој антибиотик. Доколку не можете да го конзумирате сиров, тогаш оваа информација добро ќе ви дојде. Денес во аптеките може да најдете концентрат од алицин во форма на тинктура или капсули.

Ехинацеа-имуностимулатор

1176385 210681415767804 989377332 n

Ехинацеата го стимулира формирањето на клетките кои учествуваат како прва одбрамбена линија и на тој начин организамот полесно се справува со агенсите кои ги предизвикуваат болестите. Ехинацеата исто така има способност да ги блокира ензимите кои овозможуваат продирање на стрептококи, стафилококи, пневмококи итн, и на тој начин го спречува ширењето на инфекцијата. Студиите го потврдуваат дејството на ехинацеа во намалување на бројот и интензитетот на настинки и грип при вирусни ифекции на горнииот респираторен тракт. Односно, при вирусна инфекција, ехинацеата делува преку стимулација на итерферонот кој е одговорен при борбата со вирусните инфекции. 
Се користи при- склоност кон чести инфекции (горен и долен респираторен тракт), настинка, грип и други вирусни инфекции, гингивитис, авти, габична инфекција на уста, хронични инфекции на уринарен тракт. 
Дозирање- Превентивно се користи до 400мг на ехинацеа во период од 8-10недели (потоа е задожително пауза). Кај деца над две години 200мг на ден во период од 6-8недели (потоа задолжително пауза) како безалкохолен екстракт од ехинацеа во форма на сируп. Во форма на капки или спеј за локално дејство во уста. 
Напомена- не се користи при прогресивни системски автоимуни болести, во комбинација со имуносупресиви, кортикостероиди или алергија.

Со коприва против алергија

koprivaАлер­ги­и­те од по­лен се во полн ек, но ви­стин­ска не­вол­ја е тоа што сѐ по­ве­ќе лу­ѓе стра­да­ат од алер­гии во те­кот на це­ла­та го­ди­на, кои и по­крај те­ра­пи­ја­та со ле­ко­ви, не ус­пе­ва­ат да се из­ле­чат. 

Жалфија

zalfija1Жалфија – природен заштитник од Алцхајмерова болест
Иако бројните лековити својства на жалфијата се познати ширум светот и тоа веќе со векови, западната медицина дури од неодамна почна да ги признава лековитите својства на ова растение. Најновите истражувања покажуваа дека жалфијата го намалува ризикот од Алцхајмерова болест и го подобрува памтењето.

Ова го покажале и резултатите од студијата на  британскиот Центар за проучување на билки. Во студијата биле вклучени доброволци кои биле поделени во две групи. Едната група испитаници добивала билни таблети со масло од жалфија, а другата група примала неактивни, плацебо таблети. Резултатите од студијата јасно покажале дека луѓето кои користеле таблети од жалфија имале поуспешни резултати на тестот за помнење на зборови во споредба со луѓето кои не ја употребувале оваа лековита билка.

Во лековитоста на жалфијата бил уверен и траварот John Gerard, кој во 1597 година ја прогласил оваа билка како „неповторливо добра за главата и за оживување на нервите и памтењето“.

ПАМЕТЕН ПРЕБАРУВАЧ

.

.